Fot

Om tai chi chuan

 

 

Tai chi chuan (taiji quan) är en kinesisk kampkonst som bygger på principer från den taoistiska filosofin, till exempel yin/yang - växlingen mellan hårt och mjukt, rakt och cirkulärt och så vidare.

 

Det finns även fem texter som kallas Tai chi chuan classics som beskriver olika askpekter av träningen och förhållningssättet inom tai chi´n. Vår sifu Dan Docherty har skrivit en bra bok där han översatt de fem texterna och kommenterat dem. 

 

I västvärlden är tai chi kanske mest känt för sina hälsobringande effekter, men det har alltså ursprungligen även en praktisk användning för kamp och självförsvar. Stilen vi tränar kallas för Wudang Tai Chi Chuan eller Practical Tai Chi Chuan och fokuserar på just den praktiska aspekten vare sig man vill träna mest för hälsan eller som en komplett kampkonst. Träningen innefattar följande fem delar:

 

Handform

Handformen är de långsamma rörelser som många förknippar med tai chi. Inom Wudang/Practical Tai Chi Chuan finns en kort handform, som tar 4-5 minuter att göra, och en lång handform, som tar 15-20 minuter. Det finns numera även en andra kortform, som tillsammans med den första korta handformen i stort sett innehåller alla de rörelser som finns i långformen.

 

Tillämpningar

Tillämpningar innebär att de olika rörelserna ur handformen övas som försvar och attack. Vi börjar att lära ut det som kallas grundtillämpningar, då är det förhållandevis lätt att känna igen varifrån i formen tillämpningen är hämtad även om det alltid läggs till mer fotarbete än vad som finns i formen. Tillämpningarna bygger i allmänhet på att styra undan/utnyttja motståndarens kraft och utnyttja den för att t.ex. dra, knuffa, fälla eller kontra på annat sätt. Med andra ord är teknik viktigare än styrka. När man kan grunderna lägger man till snabbhet och stryrka samt flera detaljer som gör att det blir mer som en "verklig" självförsvarssitution.

 

Pushing hands

Pushing hands är ett samlingsnamn för flera olika övningar i par där man tränar bland annat följsamhet, koordination, balans och tillämpningar/teknik/styrka. Övningarna är som korta former med attacker och försvar och bestämt fotarbete. Phusing hands övningarna är inte ett sätt att utöva självförsvar i sig men ett mycket bra sätt att öva kvalitéer och färdigheter som man behöver i en självförsvarssituation bla att känna kraften/attacken, flytta sig, styra undan attacken och själv kontra på lämpligt sätt.

Det finns ocskå några "friare" varianter som vi tränar regelbundet och som man även kan tävla i.

 

Vapenformer

De vapenformer vi tränar är spjut, sabel och svärd, som oftast lärs ut i den ordningen. Vi tränar också vapentillämpningar.

 

Nei kung/nei gong

Nei kung är en samling övningar för inre träning och som bland annat bygger upp styrka. De lärs endast ut av vår sifu Dan Docherty (eller av elever som uppnått en viss instruktörsgrad) och ingår alltså inte i de vanliga träningarna här i Umeå.

 

Extra övningar

Det finns också många ytterligare övningar/koncept som inte innefattas under någon av de fem delarna t.ex. Running thunder hands-olika slagövningar för att öva upp teknik, hastighet m.m.

 

 

Mer information

Du kan läsa mer om de olika delarna av tai chi chuan på Dan Dochertys hemsida.

Se även Linköpings klubbens hemsida för mer info om stilen på svenska.

 

 

 

 

 

Wudang Tai Chi Chuan Umeå